Vänsterpartiet i Karlskrona

Ulf Hanssons Tal

Kategori: Politik - Karlskrona

Nu ska det handla om Kulturpolitik: 

Jag heter Ulf Hansson och har bl a uppdrag i Kultur- och fritidsnämnden i Karlskrona. 

Enligt min uppfattning händer det – trots allt - en hel del när det gäller kultur i Karlskrona. 

Kom ihåg att kultur handlar om långsiktigt arbete och att allt inte kan genomföras direkt.  

Styrgruppen för Nytt Kulturhus har kommit ganska långt i sitt arbete kring planerna för kulthurhuset i Karlskrona och senare i år blir det aktuellt med en arkitekttävlan som ska pågå t o m 2018. 

Målet är att Kulturhuset ska börja byggas 2019 och 2020. 

Det nya kulturhuset ska rymma stadsbiblioteket, turistcentrum, världsarvscentrum, konsthall, black-box och någon del av kulturskolan. 

När det gäller Nättraby diskuteras fritidsgård, pengar finns anslagna, men Kulturförvaltningen har  haft svårt att hitta en lämplig tomt där. Förhoppningsvis når man snart framgång med att finna en plats.    

I Lyckeby (ÖB:s gamla fastighet) var tanken att ett nytt kulturhus/allaktivitetshus skulle öppnats i början av 2017, men det blir nu försenat tyvärr p g a att marken måste saneras.   

I Kungsmarken är ett allaktivitetshus, i den gamla panncentralen redan i full gång. 

Dessutom planeras nu i vår en mycket intressant internationell litteraturfestival Bok och hav” 12–14 maj. 

Och kulturskolan har just genomfört ett bejublat jubileumsfirande. Detta har nog inte undgått någon. 

KULTURALLIANSEN i Karlskrona med sitt KULTURMANIFEST bidrar helt klart till att skapa förutsättningar för ett KULTURLYFT på många sätt. Inte bara genom Skyliften tidigare i vår… 

Vad arbetas med i länet på kulturområdet ?  

Kultur i vården 

Producenten för Kultur i vården bokar artister till konsertserier inom vård- och omsorgsinrättningar i samarbete med Blekinge Läns Bildningsförbund. Detta är ett sätt att sprida kultur som betyder mycket för många människor.    

 

 

Region Blekinge; Blekinge Läns Bildningsförbund och Musik i Blekinge har tillsammans med Regionteatern Blekinge Kronoberg och fri teatergrupp genomfört aktiviteter för äldre i form av teater. ”Det var dans bort i vägen”. De äldre har varit med att utforma föreställningen som bygger på äldres minnen från dansbanorna. Tanken med projektet är bl a att inspirera till kulturaktiviteter i vardagen. Tanken är att deltagarna ska stimuleras att bli mera aktiva och inte enbart vara åskådare/konsumenter.  

Jag vill också nämna projektet ”Kultur och Hälsa”. Det har varit ett treårigt Finsam-projekt där bl a Region Blekinge och samtliga fem kommuner i länet har deltagit. Projektet har varit en stor satsning för människor med långvariga psykiska funktionsnedsättningar. En del av aktiviteterna har nu implementerats i ordinarie verksamhet.  

Kultur är något grundläggande i ett samhälle. Mycket viktigare än många kanske tror.            

Kultur ska vara en obunden kraft i samhället. Kultur ska också vara en förändrande kraft som bidrar till att människor blir mer medvetna om sig själva och samhället.   

Det handlar inte bara om social och ekonomisk välfärd i ett samhälle utan även om KULTURELL VÄLFÄRD. Alla har rätt till kultur. Det är en avgörande del av demokratin. 

Vi måste ha tillgång till dans, musik, film, teater, litteratur, konst för att må bra ! 

Kultur bidrar till att en människa blir flerdimensionell istället för endimensionell. 

Genom fantasi och inlevelseförmåga förstår vi oss själva och våra medmänniskor bättre ! 

Att Kulturskolan som just firat jubileum har en viktig roll för unga människor är vi som samlats här  överens om. 

Men även vi som är äldre – som jag – skulle ha mycket glädje av att bli elever där. Kanske kan det bli så i framtiden ? En kulturskola som inte bara riktar sig till de unga.  

Vi ska se kultur som en stark resurs i ett samhälle. Det är ingenting vi kan ha eller mista. Det är ingen vara som lyder under marknadens villkor. Det ”lönar sig” alltid med ett rikt kulturliv – på många sätt och på flera plan.  

Vänsterpartiet centralt har ett väl genomarbetat kulturprogram som heter KULTURKOMPASSEN. 

Vi i Vänstern pratar ofta om hur vi kan stärka kulturens roll. 

Ett förslag är att utnyttja lokaler bättre i Karlskrona. Vi har ju många lokaler som står oanvända många timmar varje dygn, t ex skolor. Ett klassrum kan ju användas även utanför skoltid. 

Ett exempel på kulturens roll lokalt när det gäller samhällsplanering kan vara att när beslut fattas om att bygga en ny stadsdel så kan en teatergrupp skriva en pjäs som handlar om frågor inför detta. Hur har det varit att bo här förr i tiden och hur kan det bli att bo här när stadsdelen, t ex Pottholmen är utbyggd i framtiden ?    

Vi tycker också att kultur ska få större del i skolans värld. Kultur i skolan t ex teckning och dramatiseringar av innehållet i en text kan hjälpa eleverna att nå en djupare läsförståelse.            Det handlar inte bara om att det ska ”ska bli ett lustfullt avbrott i undervisningen”, utan om något mera. 

Skolelever kan nå nya perspektiv genom att dramatisera olika scener i en tänkt tidsresa. Då får de ta hjälp av t ex dramapedagoger.         

Hur viktig kultur kan vara i undervisningen är ju Sunnateatern ett bra exempel på. 

Vi bör tänka annorlunda och erkänna konstens betydelse för människa och samhälle. 

Fundera gärna över följande frågeställningar: 

Hur vill vi leva våra liv och vad är ett människovärdigt sätt att leva på ? 

Har ett rikt kulturliv något med det att göra ? 

Är i själva verket våra konstuttryck det som gör oss till människor.                                                     

Ulf Hansson 

Kommentera inlägget här: