Vänsterpartiet i Karlskrona

1 MAJ 2012

Kategori: Politik - Karlskrona


Tack alla som gjorde 1:a maj till ett härligt firande av solidaritet, medmänsklighet och rättvisa!

Vår huvudtalare Vilmer Andersen tog (demonstrations)tåget från Malmö, där han på vägen till Karlskrona fick sällskap av fler och fler kamrater. Vid stationen i Karlskrona anlände demonstrationsbussen till en stor samling väntande kamrater och fanor. Runt 150 vänsterpartister tågade upp till Klapeidaplatsen, där det hade samlats minst 100 firare till som kom för att lyssna på tal, musik av Caj Karlsson och bli bjudna på korv (av Günter i jordgubbsmössa) och hemlagade vegetariska soppor.

Var du inte där (eller vill uppleva lite av dagen igen) några klipp o någon text:

Caj Karlsson:
http://www.youtube.com/embed/j56SmXK1NTc


Tal Joar Sylvan (ordförande Ung Vänster Karlskrona):
http://www.youtube.com/embed/yj8AweSzh4Y


Tal Åsa Gyberg-Karlsson (gruppledare Karlskrona):

  Kamrater!

  Har ni känslan att ha fallit ner i ett djupt hål, så är den känslan inte helt felaktig. Vi har alla hamnat i ett under land – i ett land under all kritik.
  Vi ser hur ett hårdare, mer orättvist samhälle växer fram där intolerans och rasism växer sig starkare.

  Sedan borgarna tog makten har välfärdsbygget börjat krackelera. Klyftorna, ekonomiskt och socialt, har ökat. Arbetslösheten, framför allt bland ungdomar, har stigit till katastrofala nivåer samtidigt, som allt fler slits ut i ett allt tuffare arbetsliv. Pensionärer, arbetslösa och sjuka får allt mindre att leva på. Vi ser en barnfattigdom som breder ut sig.

  För vad innebär alliansens slogan om ”att det ska löna sig att arbeta” och att vi ska hålla på ”arbetslinjen”? Den innebär skattesänkningar för dom som har lyckan att ha ett arbete, men där man på skuggsidan klämmer åt arbetslösa och sjuka. A-kassan har blivit svindyr, speciellt för dem som är i störst behov av denna försäkring, villkoren för att få del av den har skärpts och ersättningsnivån går inte att leva på. Fas 3 är att likna vid det oavlönade straffarbete som s.k. lösdrivare fick utföra vid arbetsstugorna på 1800-talet. Försämringarna i sjukförsäkringen har vi alla blivit medvetna om. Läkarna är inte längre bemyndigade att avgöra om någon är sjuk eller frisk, t.o.m. cancersjuka tvingas till arbetsförmedlingen och även sjukförsäkringens ersättningsnivå är skamligt låg. Samtidigt kommer nya förslag som ytterligare skulle öka ojämlikheten på arbetsmarknaden; Moderaterna föreslår att inkomsten ska styra hur lång tid det tar innan du är berättigad till a-kassa – ju lägre lön desto längre tid. Och då är det inte svårt att gissa för vilken grupp det kommer ta allra längst tid att nå a-kassa  om centerns och folkpartiets förslag på ungdomslöner går igenom

  Att alliansens politik skulle leda till full sysselsättning bygger på föreställningen om att flera 100 000-tals svenskar skulle vara arbetsskygga simulanter. Är det så? Självklart inte!

  Massiva skattesänkningar, på mer än 100 miljarder, har också lett till sprickor i välfärden när resurserna sinar. När dessutom riskkapitalister med bas i skatteparadis tillåts roffa åt sig skattepengar avsedda för våra barn och äldre blir situationen ännu värre. Att kalla platsen vi hamnat på landet-under-all-kritik ingen underdrift.

  Och allt detta påverkar kommunerna; En sämre arbetsmarknad, ger inte bara minskade kommunala skatteintäkter. Utan också ett ökat behov av ekonomiskt bistånd. Ett behov som ökar ytterligare av försämringar i a-kassa och sjukförsäkringar. Samtidigt har statsbidragen till kommunerna minskat. Till detta kommer dessutom så kallade reformer som regeringen kräver ska införas, men inte skickar med tillräckligt med pengar till.

 
Vi bor i en kommun där vi redan nu ser att vi går mot ett gigantiskt underskott. Rapporten från första kvartalet visar på att det skulle behövas närmare 65 miljoner för att vi skulle hamna på plus minus noll. Men risken är att det kommer att krävas ännu mer. Och visst börjar det bli tydligt hur välfärden rämnar. Allra tydligast är det inom skolans värld; Vi har en situation i vår kommun där rektorer frånsäger sig sitt arbetsmiljöansvar, lärare varslas och elever inte säkert kan garanteras att de får det stöd de behöver. Vi bor i en kommun där barnen tvingas att bära en allt för liten kostym. Där barnen och landsbygden offras.

  Det hade inte behövt vara så!

  I Alice i underland hörs påpekandet ”Undra på att du är sen. Den här klockan går exakt två dagar efter”. Vi skulle vilja påpeka för femklövern att deras klocka går nästan elva månader efter. För elva månader sedan, i juni förra året, lade vänsterpartiet här i Karlskrona en egen, hållbar budget. En budget som om den gått igenom hade satt kommunen i en helt annan situation. Vi skulle till och med haft möjligheten att höja kommunens målsättning inom en rad områden, till exempel skulle funnits utrymme för satsningar på barn och unga, arbetslösa och då särskilt arbetslösa ungdomar. Vi hade haft möjlighet att ta tillvara både stad och landsbygd.

 
”Om du inte vet var du ska – spelar det ingen roll vilken väg du tar”, säger katten till Alice. Och visst har han rätt! Vi måste först fundera på var vi vill, innan vi kan börja gå framåt mot målet: Vänsterpartiet vet var vi vill. Vi vill återerövra tron på framtiden och på vår gemensamma förmåga att bygga ett gott och förnuftigt samhälle där alla får plats och var och en har frihet att utvecklas. Vi vill bygga världens bästa Karlskrona!

  Även om vi har en borgerlig regering kommer vi målmedvetet ta steg som ökar möjligheterna för: Bästa tänkbara förutsättningar för varje barn att utvecklas, för ett fungerande centrum och levande byar och öar, för en aktiv politik som främjar livskvalitet och miljö och för att äldre och funktionsnedsatta ska ha en väl fungerande omsorg.

 
  Men visst ”Det skulle vara så trevligt om något hängde ihop för en gångs skull”, som Alice säger när hon blir förvirrad av den värld utan logik hon hamnat i. Och vi tycker likadant: Visst skulle det vara trevligt om Vänsterpartiets nationella politik fick genomslag?!

  En politik för fler jobb och bättre välfärd, skulle inte bara gynna varje enskild människa. Utan också kommunerna, vilket ju ytterligare skulle ge positiva effekter för alla här.

  I riksdagen har Vänsterpartiet bland annat lagt förslag på att resurser ska ges för att vi ska kunna få mer äldreomsorg; Mormor ska vara säker på att tryggt och stimulerande, få tas om hand av professionell personal som får rätt lön.

  Vi har också lagt förslag på satsningar på att bygga ut järnvägen och att klimatrenovera bostäder. Det är satsningar som förutom att minska utsläppen även ger smidigare resor och bättre boende. Samtidigt skapar det tusentals nya jobb.

  Och Vänsterpartiets vårbudgetmotion innehåller bl.a en satsning på 23 000 extra utbildningsplatser för unga arbetslösa. Satsningen finansieras genom en tillfällig bolagsskatt på de fyra största bankerna. Och är förslag som ger unga möjlighet att skaffa sig kunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden och därmed slipper de fastna i långvarig arbetslöshet. I detta paket ingår också ett stimulansbidrag så att fler kommuner, landsting och ideella föreningar kan anordna sommarjobb för skolelever.

  Vänsterpartiet vet vad vi vill. Och vi vet att vi inte kommer att, som Alice, vakna upp under ett träd. Om vi inte ska fortsätta att irra runt i landet-under-all-kritik, spelar det roll vilken väg vi tar!

 
Så, kamrater, låt oss tillsammans gå mot ett solidariskt, medmänskligt och rättvist Sverige!!!