Vänsterpartiet i Karlskrona

Åsa Gyberg-Karlssons Tal

Kategori: Politik - Karlskrona

 
 

Kamrater!

Det har varit en grå och kall höst, vinter och vår. Både vädermässigt och politiskt. Många gånger har jag känt som om det bästa att göra vore att lägga mig och dra täcket över huvudet. Och väl i sängen, för att distrahera tankarna och somna från eländet, har jag börjat räkna får.

Så småningom har jag börjat nynna för mig själv, en barnvisa, som ni alla säkert känner till: Bä bä vita lamm. Men istället för helgdagsrock, söndagskjol och strumpor tänker jag hur visan skulle låta om säcken var full med de reformer Vänsterpartiet fått igenom i budgetsamtalen: 

Arbetskläder åt far, bra förlossningsvård åt mor och fler sommarjobb åt lille, lille bror.

En välfärdssäck med satsningar som ger stärkt ekonomi för bland annat barnfamiljer, arbetslösa och pensionärer. Reformer som leder till minskade klyftor mellan olika grupper i samhället, en bättre kvalitet på välfärden, fler jobb och bättre arbets- och levnadsvillkor för många. Vänsterpartiet arbetar för att vi ska få en ekonomi för alla – inte bara för några få!

Men hur tänker vi i Vänsterpartiet att vi ska finansiera en säck som också innehåller bl.a. satsningar på socialtjänsten, satsningar på BUP, investeringar i bostäder, service och social infrastruktur? För att få ull måste ju får finna bete…

Det är tillsammans vi ser till att fåret kan beta så ullen växer stark. Genom att vi bidrar med skatt, bidrar vi alla till en stark välfärd. Vår gemensamma välfärd. Lika viktigt för Vänsterpartiet att du kan få tillgång till välfärden efter vilka behov du har och vilket skede du är i livet, lika viktigt är att var och en ska bidra efter förmåga. Vi har kommit överens med regeringen att fler ska få vara med och bidra lite mer, de som tjänar en bit över 38.000 kronor i månaden kommer att få betala statlig inkomstskatt. Det bidrar till mer till vår gemensamma välfärd och minskar klyftorna. För samtidigt menar Vänsterpartiet att de som har det fattigast, som de med sjukersättning , ska ha sänkt skatt. De som har tillgång till stora gräsytor ska alltså bidra med mer. Så att de med små får lite över.

Vänsterpartiet har även kommit överens med regeringen om insatser för att förhindra skatteflykt. Det är inte rimligt att riskkapitalister äter upp vårt gräs och sen sticker iväg med ullen, med pengar som tillhör oss och vår gemensamma välfärd. Man kan ju undra vad en yllerock gör för nytta i ett soligt skatteparadis?

Så kamrater; Att låta de med större betesmarker få vara med och se till att fåret växer sig starkt - har inget med avundsjuka och missunnsamhet att göra. Det handlar om rättvisa. Om att inte några ska behöva frysa när andra svettas. Det handlar om att vi vill ha en ekonomi för alla -  inte bara för några få.

Så när du har behov av sjukvård, äldreomsorg eller en bra skola. Så ska svaret kunna bli som i visan: ja, ja, jag har säcken full.

Om du inte har möjlighet att låta ditt gräs gro. Om du exempelvis blir sjuk eller arbetslös. När din egen kofta av någon anledning blivit luggsliten, ska du kunna känna dig trygg i att de försäkringssystem som är en del av vår gemensamma välfärd fungerar.

Den enda kofta som inte är välkommen i välfärden är offerkoftan! Denna stickande kofta som bärs av de som sätter grupper mot varandra. Som genom att sprida lögner försöker skapa misstänksamhet och splittring. Härska genom att söndra är en gammal och usel taktik. Som alltid ger en kväljande eftersmak.

Det är gemensamt vi blir starka. När vi i sorgen får möjlighet att känna glädjen av en omslutande värme, som den våg av medmänsklighet som följde efter händelsen i Stockholm. Budskapet från den stora majoriteten var tydligt: Det är genom att sprida kärlek vi segrar!

Och även fåren har insett styrkan i gemenskapen. Oavsett färg på ullen. Genom att samlas i skock är de mer skyddade mot väder och vind. Och fienden. 

Så kamrater, låt oss samlas i skock och göra skillnad:

För;

När vi tillsammans står upp mot borgarnas förslag om att ungdomar och nyanlända ska ha lägre löner.

När vi tillsammans står upp för att löneklyftan mellan män och kvinnor ska försvinna.

När vi tillsammans står upp för LSS och assistansersättningar.

Då gör vi inte bara skillnad för de som direkt drabbas, utan också för oss själva. Det är då vi kan minska klyftorna i samhället. Och stärka vår gemensamma välfärd.

Då kan vi när barnet frågar: Mamma, får får får? Svara: Nej, mitt barn, får får lamm och vi får en välfärd att lita på.

 

Åsa Gyberg-Karlsson

Gruppledare

Kommentera inlägget här: