Vänsterpartiet i Karlskrona

1:a Maj-tal Åsa Gyberg-Karlsson

Kategori: Politik - Karlskrona

Kamrater,
en av de stunder jag minns med värme från min barndom är när jag låg i en varm säng på min pappas arm och han läste Nalle Puh för mig och min bror. Nalle Puh, den honungsälskande björnen, som levde tryggt i sjumilaskogen tillsammans med sina vänner. Med ord som ”Om du alltid säger "vi får se" händer det aldrig någonsin någonting” fick vi följa med honom och hans vänner ut på äventyr. Ut i livet.
 
Och ibland, snarare ganska ofta, hände det oväntade saker. Både roliga och mindre roliga. Eller som Puh utrycker det ”Olyckshändelser är konstiga saker. Man råkar inte ut för dem, förrän man råkar in i dem.”. Lite som välfärden: Alla är vi olika. Och har olika behov. En del av oss behöver förskoleplats på obekväm arbetstid, andra behöver ett rum på äldreboendet. De flesta av oss behöver någonting, någon gång. En olyckshändelse eller ett nytt skede i ens liv ska inte behöva betyda att man faller hejdlöst. Det är inte konstigare än att vi tillsammans, solidariskt, hjälps åt att se till att vi har en välfärd att lita på.
 
Men under de åtta år alliansen styrde vårt land sänktes skatterna med cirka 140 miljarder kronor. Pengar som kunnat användas till vår gemensamma välfärd. I Karlskrona (Emmaboda) kunde vi känna av detta bland annat genom lägre kommunbidrag. Vi gick alltså miste om pengar som kunde gått till skola och äldreomsorg. Till att stärka den del av välfärden som stärker våra barns framtid. Som bidrar till att våra äldre får en värdig ålderdom. Och att de som jobbar i den kommunala verksamheten får bra arbetsvillkor.
 
I åtta år dränerade alliansen välfärden. Skapade de en otryggare vardag för oss kommunmedborgare. "Ju längre man ligger i vattnet desto blötare blir man", konstaterar Puh. Och att stå i vatten allt för länge mår varken människor eller välfärdsbyggen bra av. Speciellt inte om vattnet är frätande. Därför har Vänsterpartiet haft som fokus i förhandlingarna med regeringen att laga hålen i välfärden och också att stärka välfärden generellt. Satsningar har gjorts för barn och unga, för ensamstående föräldrar och gamla, för minskade ekonomiska klyftor mellan kvinnor och män och för fler jobb och ett tryggt arbetsliv. Och nu senast gick regeringen med på Vänsterpartiets krav om 10 miljarder till välfärden. För Karlskrona innebär detta över 54 miljoner (För Emmaboda innebär detta över 13 miljoner). Vänsterpartiet gör skillnad! Vi snackar inte bara, vi gör verkstad. Och vi kan nog alla hålla med Puh om att ”Det är roligare att prata med någon som inte använder långa, svåra ord, utan korta, lätta ord, som: 'Vad sägs om lite lunch?”” Eller om jag ska ta en vänsterpartistisk vinkling på samma fråga ”Kamrater, vad sägs om lite välfärd?”
 
Men det är inte bara skattesänkningarna för de som har mest som gör att de pengar vi solidariskt betalar in i skatt, till vår gemensamma välfärd, inte kommer oss kommunmedborgare till del. Vi har ett system där pengar istället går till riskkapitalbolag som gör sitt bästa för att smita ifrån skatt. Det blir alltså en dubbel förlust av pengar som är ämnade för bland annat skola, vård och omsorg. För att vi alla ska kunna känna oss trygga och veta att när vi har behov, så kommer inte vår plånbok bestämma om vi ska få den hjälp vi behöver. Puhs (och vänsterpartiets) åsikt att ”En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.” står i bjärt kontrast mot skatteflykt och aggressiv skatteplanering med eller utan skatteparadis. För Vänsterpartiet kommer frågan om att, inte bara fördöma, utan verkligen göra något åt skatteflykten vara ett viktigt krav i höstens budgetförhandlingar med regeringen!
 
Vänsterpartiet kommer att fortsätta sin kamp för ett solidariskt samhälle. Där dottern kan ligga tryggt på sin pappas arm, och lyssna på hur Puh gör fällor åt Heffaklumpar och försöker få tag på ”honing”. Och pappan ska kunna vara med på äventyret utan att samtidigt ha en gnagande oro för hur hans dotter ska kunna få de förutsättningar och möjligheter i livet som gör att hon kan utvecklas till den hon vill och inte efter vad som förväntas efter vilket kön hon har. Pappan ska inte behöva känna en gnagande oro över vad som skulle hända om dottern blir sjuk eller han blir arbetslös. Eller för att han en dag när han går till jobbet inte kommer tillbaka för ännu en sagostund.
 
Nalle Puh ber oss att inte ”Underskatta värdet av att göra Ingenting, av att bara ströva omkring alldeles ensam, lyssna på allt som man inte kan höra och bara ha det bra". Och med det vill jag avsluta med att säga: Kamrater, underskatta inte värdet av en välfärd att lita på!
 
Åsa Gyberg-Karlsson
Gruppledare
Vänsterpartiet i Karlskrona
Kommentera inlägget här: